W dniach 18–19.04.2024 roku w Kielcach odbył się XVI Ogólnopolski Konkurs Wiedzy Kucharskiej dla młodzieży z niepełnosprawnościami.
Do stolicy Gór Świętokrzyskich przyjechała młodzież z 11 ośrodków ulokowanych w całej Polsce. Uczniowie szkół gastronomicznych walczyli o miano najlepszego kucharza oraz ośrodka w Polsce.
Tradycyjna część konkursu polegała na sprawdzeniu wiedzy teoretycznej. Po raz pierwszy odbyła się część praktyczna, podczas której nasi wychowankowie przygotowali deser składający się ze słodkiej kruchej bezy, serka mascarpone, śmietany oraz owoców. Następnie przygotowali zakąskę składającą się ze śledzia w dwóch odsłonach. Pierwszy śledzik był serwowany z gotowanym burakiem, jajkiem ugotowanym na twardo i ogórkiem konserwowym z przepysznym sosem śmietanowo–kaparowym. Drugiego śledzika zaserwowano z owocem mango, gruszką oraz niecodziennym sosem z mango i mięty.
Nasz Ośrodek reprezentowali Adrian Zimny z klasy 1Bka oraz Adam Kropiński z klasy pierwszej Branżowej Szkoły II Stopnia. Pomimo rywalizacji, to było wspaniałe wydarzenie. Łącznie zajęliśmy ósme miejsce, ale najważniejsza była bardzo dobra zabawa oraz integracja uczniów i nauczycieli ze wszystkich ośrodków.
Opracowanie: Ewa Tomsa, Dominik Przybysz