Zimowy czas rozpoczęło od upieczenie ciasta marchewkowego z dodatkiem przypraw korzennych. Uczniowie przekonali się, że ręczne tarcie marchewki, to nie takie łatwe zadanie. Jednak wspólna degustacja gotowego wypieku była wspaniałą nagrodą.
W radosnej atmosferze powstawały bałwanki lepione z kokosowych kulek. Doznania dotykowe i smakowe podczas tworzenia łakoci były wielką frajdą. Świąteczne przygotowania stały się inspiracją do stworzenia żelowych choinek. Praca z żelem i kolorowymi pomponami wymagała wyobraźni i sprawnych paluszków. Powstały również ozdoby świąteczne z masy solnej pachnące cynamonem, aż chciało się je schrupać. Styczeń rozpoczął się pod hasłem: Eksperymenty z wodą.
Były zabawy z cieczą o różnej gęstości i własnoręcznym tworzeniem baniek mydlanych. Jednak najbardziej widowiskowy był eksperyment
z wędrującą wodą. Śnieg za oknem zachęcił do zabaw z wodą na świeżym powietrzu. Wykorzystując kolorowe barwniki mali artyści tworzyli wielobarwne obrazy na śniegu. Niebawem ferie, a po powrocie do szkoły nadchodzącą wiosnę przywitamy nowymi pomysłami. :)
Opracowanie: Katarzyna Koźlinka-Stasiewska i Anna Kłódkowska