21 października 2025 roku odbyły się wyjątkowe warsztaty kulinarne, podczas których młodzież miała okazję poznać tajniki przygotowywania potraw z gęsiny.

Wydarzenie połączone było z pokazem kulinarnym prowadzonym przez doświadczonego kucharza Artura Moroza, który zaprezentował różne techniki obróbki mięsa oraz sposoby podania dań z wykorzystaniem tego tradycyjnego, choć nieco zapomnianego składnika kuchni polskiej.

Uczniowie z dużym zaangażowaniem brali udział w zajęciach praktycznych, samodzielnie przygotowywali potrawy, ucząc się nie tylko przepisów, ale także zasad zdrowego odżywiania, sezonowości produktów i znaczenia dziedzictwa kulinarnego.

Celem spotkania było nie tylko rozwijanie umiejętności kulinarnych, ale także promowanie gęsiny jako wartościowego składnika, który coraz częściej wraca na stoły w polskich domach.

Dla wielu uczniów była to pierwsza okazja do bezpośredniego kontaktu z tym rodzajem mięsa oraz możliwość poszerzenia kulinarnych horyzontów. Warsztaty odbyły się w miłej i inspirującej atmosferze, a przygotowane przez uczniów potrawy zyskały uznanie szefa kuchni, Pana Artura Moroza.

 

Opracowanie: Tomasz Wosiek

Zdjęcia: Dominik Przybysz

 << powrót do aktualności

 

 

   
Adres Ośrodka

ul. Akademicka 3
85-796 Bydgoszcz

tel. 52 344-74-15
sekretariat

tel. 52 344-74-10(20)
portiernia

fax: 52 346-36-16
e-mail: biuro@oswnr2.bydgoszcz.pl

Elektroniczna Skrzynka Podawcza (ESP)

/OSWnr2/SkrytkaESP

 Adres Skrzynki do e-doręczeń

AE:PL-66239-31740-GGTTB-25

   

Organ prowadzący

Organem prowadzącym dla K-P SOSW nr 2 jest Samorząd Województwa Kujawsko Pomorskiego

   

   

Wyszukiwarka  

   

   

Certyfikat  

   

   
© 2025 Kujawsko-Pomorski Specjalny Ośrodek Szkolno - Wychowawczy nr 2